Enkelt og greit om workshop

Comment

Enkelt og greit om workshop

Workshops har blitt en uvurderlig del av moderne arbeidsliv. Enten det er å brainstorme nye ideer, løse komplekse problemer eller knytte et team sammen, workshops er en effektiv måte å samle mennesker og sette i gang kreative prosesser.

Det enkle svaret på hvorfor man gjennomfører en workshop er fordi man bør kjenne godt til bedriften og problemene man skal løse og da er dette en fin måte å hente informasjon på.

Hvorfor har man workshop?

Workshops tilbyr en unik mulighet til å samle ulike perspektiver og ekspertise for å løse utfordringer eller oppnå mål. De fremmer samarbeid, kreativitet og innovasjon, og gir deltakerne en følelse av eierskap til prosessen og resultatene. Det er lurt å ha en plan for hva som skal til slutt leveres, om det er en rapport eller et annet produkt, som en nettside. Har en workshop uten et godt mål er det lett å ikke se vitsen.

Hvordan har man workshop?

En vellykket workshop krever grundig planlegging og struktur. Det er en del arbeid før den settes i gang. Om du skal holde dette selv så start med å spørre ChatGPT, tema og ideer som er veldig amerikanske kan Chat lett gi deg gode svar på hvor man kan starte. Men det er jo best å ha en med erfaring å holde workshop.

Hvordan fasilitere en workshop?

En god workshop-fasilitator spiller en avgjørende rolle i å sikre at alle deltakerne blir hørt, at diskusjonen forblir fokusert, og at målene oppnås.

Typiske øvelser i en workshop?

Workshops kan inneholde en rekke øvelser, inkludert brainstorming, gruppediskusjoner, rolle lek, og problemløsningsaktiviteter. Jeg bruker ofte en rekke ord som deltagerne skal finne ut passe med seg eller ikke. Ordene er ladet og er i kontrast med hverandre for forstå og plassere bedriften, eller prosjektet, i riktig kategori. Målet mitt er ofte et visuelt produkt og gjennom ordets makt kan jeg ledes i riktig retning.

Må man ha workshop for å starte et prosjekt?

Nei, egentlig ikke, men det kommer an på hva som ønskes, og hvor komplekst prosjektet er. Så ja, om det er et større prosjekt. Ca 200 000,- og oppover er fint å vite hva man holder på med.

Hvordan oppsummere en workshop?

Etter avslutningen av en workshop er det viktig å oppsummere hovedpunktene, identifisere handlingstrinn og eventuelle oppfølginger som må tas. Dette kan gjøres gjennom en felles oppsummeringssesjon eller oppsummeringsdokument/rapport til deltakerne, evt. at det blir et produkt som nevn over.

Hva kan man kalle workshop på norsk?

På norsk kan en workshop også refereres til som et arbeidsseminar, arbeidmøte, arbeidsgruppe, gruppearbeid, men å bare bruke “workshop” har liksom blitt normalen.

Hvorfor bruker man så mye post-it lapper i en workshop?

Post-it lapper er et populært verktøy i workshops fordi de er enkle å bruke, flytte rundt, og organisere. De lar deltakerne skrive ned ideer, kommentarer eller spørsmål, henge på knagger, og deretter dele dem med resten av gruppen på en visuell og strukturert måte.

Post-it lapper ble til ved en tilfeldighet da en 3M-kjemiker, Spencer Silver, utviklet et svakt klebrig lim som senere ble brukt av en annen ansatt, Arthur Fry, for å lage et midlertidige bokmerker i en sangbok.

Comment

Kort innføring i merkevarebygging: Definisjon, strategi, og eksempler

Comment

Kort innføring i merkevarebygging: Definisjon, strategi, og eksempler

 

Merkevare; ordet kastes rundt i markedsføringssamtaler, strategimøter og forretningsdiskusjoner, men hva betyr det egentlig? Og hvorfor er det viktig? La oss utforske alt du trenger å vite om merkevarer.

Hva definerer en merkevare?

En merkevare, kalt branding på engelsk, er mye mer enn bare et navn eller logo. Det er den totale opplevelsen kundene har til produktet eller tjenesten. Det inkluderer følelser, oppfatninger og assosiasjoner knyttet til merket. Ordet branding kommer fra å markere husdyr med et brennmerke.

Hvordan bygge en merkevare?

Merkevarebygging handler om å skape en sterk identitet og etablere en forbindelse til målgruppen din. Dette oppnås gjennom konsistent kommunikasjon, autentisitet og levering av forventet verdi. En merkevare skapes over tid og er kundens relasjonen til bedriften. Gjennom forskjellige virkemidler, fra grafiske til soniske (lyd), kan en skape kjennetegn som gjør det lettere å sette merkevaren på riktig sted i hukommelsen. Her finnes det mange virkemidler å bruke, de største merkevarene har alle sansene dekket.

Hvordan måle en merkevare?

Måling av merkevare kan være utfordrende, men det kan gjøres gjennom en rekke metoder, inkludert markedsundersøkelser, kundelojalitet, og økonomiske indikatorer som merkevareverdi. Å styrke merkevaren er langtidsmarkedsføring og er kanskje målbart etter et halvt år. Men det kommer an på mange faktorer.

Hva er merkevareposisjonering?

Merkevareposisjonering handler om å endre eller forbedre måten kundene ser på merket ditt. Dette kan innebære å endre grafisk uttrykk, prisstrategier, målgrupper eller produktfunksjoner. En må å finne ut hvem man måler seg mot, er å se på de største aktørene innen sin bransje, og legge listen der. Visuelle virkemidler er enkleste måten å øke verdien til en bedrift.

Hva koster en merkevare?

Prisen på å bygge en merkevare varierer avhengig av størrelsen på virksomheten din, bransjen du er i, hva som trengs og hvor aggressiv du vil være med markedsføringen din. Det er imidlertid alltid en investering som kan ha stor avkastning.

Krav til en merkevare?

En vellykket merkevare må være autentisk, relevant og konsistent. Den må også være i stand til å tilby verdi og skille seg ut fra konkurrentene. En bør ikke vært for annerledes til at man ikke er gjenkjennelig i sitt segment av markedet; helst en blanding av å være gjenkjennelig og skille seg ut.

Merkevarestrategi

En vellykket merkevarestrategi inkluderer forskning, posisjonering, kommunikasjon, og konsistent levering av verdier til kundene. Det er viktig å ha en klar forståelse av målgruppen din og hvordan du ønsker å bli oppfattet av dem.

Merkevarebygging er en kontinuerlig prosess som krever innsats og engasjement, men belønningen kan være enorme. Ved å forstå hva som definerer en merkevare, hvordan du bygger den, og hvordan du måler den, kan du skape en merkevare som varer i lang tid og innvirkning.

Fordeler med en merkevare?

En sterk merkevare kan gi lojale kunder, muligheter for å sette høyere pris på produkt og tjenester, og en plattform for utvidelse til nye produkter eller markeder. En god ramme for hvordan merkevaren ser ut og fungerer, gjør det lettere å skape nytt innhold i forskjellige retninger.

Merkevare vs. varemerke?

Mens et varemerke er den juridiske beskyttelsen av et navn, symbol eller design som identifiserer et produkt eller en tjeneste, er en merkevare den totale opplevelsen knyttet til det navnet, symbolet eller designet.

Omdømme vs. merkevare?

Mens merkevaren din er hvordan du ønsker å bli oppfattet av kundene dine, er omdømmet hvordan du faktisk blir oppfattet av dem. Omdømme kan påvirke merkevaren din og vice versa.

gode eksempel på merkevarer

Den største klisjeen i dag er merkevare Apple: Gjennom innovasjon, design og kundelojalitet har Apple bygget en tydelig merkevare som er gjenkjennelig over hele verden.

Andre merkevarer

Disney: Disney er kjent for sin ikoniske underholdning, inkludert filmer, TV-programmer, fornøyelsesparker og merchandise. Merket er assosiert med magi, fantasi og tidløse historier.

Airbnb: Airbnb er et amerikansk selskap som driver en plattform for utleie av ferieboliger og overnattingssteder. Merket har revolusjonert reisebransjen ved å tilby unike og autentiske overnattingsopplevelser over hele verden.

Lush: Lush er et britisk selskap som spesialiserer seg på håndlagde, naturlige og cruelty-free kosmetikkprodukter. Merket er kjent for sin bærekraftige tilnærming og engasjement for dyrevelferd.

Patagonia: Patagonia er et amerikansk selskap som produserer utendørsbekledning og utstyr. Merket er kjent for sin miljøvennlige tilnærming, sosiale ansvarlighet og høykvalitetsprodukter for eventyrlystne.

Heinz: Heinz er et amerikansk selskap kjent for sine sauser. Merket er spesielt kjent for Heinz ketchup.

Merkevarestyrke

En øvelse man kan gjøre er så stille spørsmålet: Hvordan ville … ha laget … og se hva som kommer opp. Her kan assosiasjonene løpe fritt. Ved hjelp av GI (Generated Images (AI)) som Midjourney, som har samlet hauger av data, er det interessant å se hva den kommer opp med. Disse bildegeneratorene er klisjémaskiner og viser lett kjente merkevarer og hvordan de vil ta seg ut i uvanlige produktkategorier.

 
Apple sedan bil
Heinz sedan bil
 
 

Diskursen her, ulike måter å se ting på, er forskjellige for de firemerkevarer jeg har generert bilder til.

Apple er rene flater, hvit og svart, aluminium og glass samt fremtidsrettet uttrykk, satt i en moderne bygate.

Disney et gammel merke med pastelltonet lys satt i Disneylands Europa imiterende gammel brosteinsgate.

Heinz et amerikansk merke med mye historikk, tatt i en enkel studiosetting.

Patagonia er friluft og røffhet, satt i et åpent landskap.

Bonus Tips: Hvilke setting produktet settes inn i sier mye om hvem man henvender seg til.

 

Comment

Pick saturated WCAG colors with ease

Comment

Pick saturated WCAG colors with ease

better color choice

WCAG color palette to pick color with good color ratio.

 

English

Universal Design

In web design, ensuring accessibility is crucial, especially when it comes to color choices. I've developed a simple tool featuring two gradient palettes to simplify color selection while adhering to Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

For starters, consider your background color or text color—whether it's white or black. Then, use the palette to pick saturated accent colors to meet WCAG standards.

There are a lot more tones out there, these are the most saturated rich colors.

For colors on white, elements like large headings or logos, opt for colors with a contrast ratio of at least 3:1, these are found above the first line in the palette. For smaller text and finer details, select colors below the next line, ensuring a contrast ratio of 4.5:1.

To future-proof your design and ensure accessibility, aim for colors below the third line in the palette, offering a contrast ratio of 7:1.

For colors on black, we. often go for colors closer to 7:1. On dark backgrounds colors with contrast ratio of 3:1 can be a bit to dark, but there’s the limit.

Download the Palette and find accent color to use for screen. If you need to keep contrast between two different colors, use a tool like colorcontrast.cc for precise control over the ratio.

Design with accessibility in mind. Good luck!

 

Norsk

Universell utforming

Innen webdesign er det avgjørende å sikre tilgjengelighet, spesielt når det gjelder fargevalg. Jeg har utviklet et enkelt verktøy, to gradientpaletter for å forenkle fargevalget samtidig som man følger retningslinjene for tilgjengelighet på nett (WCAG).

For å komme i gang, ta hensyn til bakgrunnsfargen eller tekstfargen din - enten den er hvit eller svart. Deretter bruker du paletten til å velge mettede aksentfarger som oppfyller WCAG-standarden.

Det finnes mange flere fargetoner der ute, men dette er de mest mettede tonene.

Farger på hvit med innholdselementer som store overskrifter eller logoer, velger en farger med et kontrastforhold på minst 3:1, disse finner du over den første linjen i paletten. For mindre tekst og tynne detaljer, velg farger under den neste linjen for å sikre et kontrastforhold på 4.5:1.

For å fremtidssikre designet ditt bør du velge farger under den tredje linjen i paletten, som gir et kontrastforhold på 7:1.

Farger på svart bakgrunn begynner man nok med en større kontrast i utgangspunktet nærmere 7:1. Kontrast på svart er 3:1 nok i mørkeste laget, men opp til deg, der går i hvert fall grensen.

Last ned paletten og finn aksentfarger til å bruke på skjerm. Hvis du trenger kontrasten mellom to forskjellige farger og som ikke svart eller hvit, bruk et verktøy som colorcontrast.cc for mer nøyaktig kontroll over kontrastforholdet.

Design med tilgjengelighet i tankene. Lykke til!

 

Comment

Animated Lottie Logo on Squarespace

Comment

Animated Lottie Logo on Squarespace

I’ve done some updates at this site and created a new logoanimation.

But it took some time to find the right solution, so here’s a short guide on how to set it up.

Add the logoanimation

First we need to add the JSON-file to the site. This is just a placeholder so we have it visible some where. A perfect spot is in the footer, since that is rendered on every page.

So Edit the footer at the bottom of the site and add a </>Code block.

In my case I added this:

<dotlottie-player src="https://lottie.host/f1d113e1-399e-4a5c-a0af-1158553f0418/qXgNIAYkgD.json" background="transparent" speed="1" style="width: 300px; height: 300px;" loop autoplay></dotlottie-player>

And if you want it to link back to your index page (first page), add this before and after the lottie.

<a href="/"></a>

Like this:

<a href="/"><dotlottie-player src="https://lottie.host/f1d113e1-399e-4a5c-a0af-1158553f0418/qXgNIAYkgD.json" background="transparent" speed="1" style="width: 300px; height: 300px;" loop autoplay></dotlottie-player></a>

Add the engine

Next we'll find Website Tools. Go into Website, Pages and scroll down and find Website Tools.

Here you are going to add the Java Script driver so the site understands how a JSON-file from Lottie should be played.

Scroll down to the Footer and add this script code.

<script src="https://unpkg.com/@dotlottie/player-component@latest/dist/dotlottie-player.mjs" type="module"></script>

So this is adding the engine to your site. Every Lottie JSON file will now be played like it was a native solution.



Move it to the header

Then we need to change the position of the </>Code block to the menu.

In the code below, the div#... is the code-block div number and unique name for that div block. This will have a totally different name on your site and will change if you for instance add a new code-block. Use Inspector/Inspect in your browser of choice to pick that name.

The div#... will then switched placement with the .site-title. The Class name, the .site-title, can be different on your site, so change it accordingly. So the code is:

<script>
  $(document).ready(function() { 
		$('div#block-yui_3_17_2_1_1705391194356_4861').appendTo('.site-title');
	});
</script>

Hide the old logo

Then we need to hide the old logo. If you use text only as a logo use .site-title or something similar. If it's an image use .site-title img, and display none will hide the old logo.

<style>
  .site-title img{
    display: none;
}
</style>

That’s it. Hope it works for you too, and comment here if there’s any questions.

Comment

Tutorial series about the plastic monster

Comment

Tutorial series about the plastic monster

I’ve created short tutorials on different aspects of the character development and 3d work.

I’ve also got a great mention from Lesterbanks.com, that showcase tutorials form C4d, Maya, render engines and more. Thank you for that!

Get some insight in the process behind my most viewed video to date, 1,3 million in tree weeks.

Comment

Soon hitting 800 000 monster plays

Comment

Soon hitting 800 000 monster plays

This is so fun! In just two weeks we are soon hitting 800 000 plays. Thats’ the most views I’ve had on a video ever. Lot’s of positive comments, lot’s of shares, and seems to be living it’s own life. I don’t have a overview of all the different places the video is uploaded so this is just a ballpark estimate.

Hope it passes a million!

Now we are talking about viral value :)

Comment

Do you feed the plastic monster?

Comment

Do you feed the plastic monster?

My latest video for Norwegian Maritime Authority and Marfo! I'm the guy behind developing the monster, animation and vfx it into the shots. If everything goes as planned I will create some short tutorials based on the work from this video. I came across a lot of interesting techniques and also ways do simplify some of the processes, like picking a camera from other videos to animating te monster.

Comment